Premierul spune că Guvernul își dorește să majoreze pensiile, dar sunt necesare analize extrem de serioase, pentru ca această creștere să nu fie susținută doar anul acesta, „ci și peste un an și peste doi ani și peste trei ani”.
„Obiectivul Guvernului pe care îl conduc este să majoreze pensiile, dar această majorare se va face pe baza unor analize extrem de serioase. În primul rând este vorba de raportul privind starea economiei și a bugetului, raportul la șase luni care trebuie prezentat de Ministerul Finanțelor.
Al doilea element de analiză îl reprezintă pe de-o parte prognozele pe care le va face Comisia de prognoza, iar pe de altă parte, prognozele privind evoluția economiei care sunt formulate de instituții internaționale, prognoze legate de evoluția economiei mai ales în statele UE pentru că România este foarte legată de evoluția economiei din statele UE. În funcție de aceste evoluții vom stabili care este procentul cu care se va face majorarea”, a declarat Ludovic Orban, luni.
„Ne dorim să creștem pensiile, dar această creștere a pensiilor să poată să fie susținută nu numai în anul acesta ci și anul următor și peste doi ani și peste trei ani”, a declarat premierul”, a continuat premierul.
Ludovic Orban a mai anunțat că „în măsura în care se majorează punctul de pensie, dorim și pentru pensiile minime să existe același procent de creștere al pensiei minime, egal cu procentul cu care va crește punctul de pensie. Deocamdată aștept analizele, aștept studiile de impact, aștept prognozele. În funcție de asta împreună vom lua deciziile, cu Ministerul Finanțelor, cu Ministerul Muncii, cu toți specialiștii de la Casa de Pensii astfel încât să fie o creștere sustenabilă”.
Potrivit ministrului de Finanțe, pensiile ar trebui să crească cu 10% de la 1 septembrie.
„La pensii rămânem la scenariul Ministerul Finanțelor, de 10%. Decizia este una politică și s-ar putea ca premeirul să decidă ca această creștere a pensiilor să fie mai mare. Nu poate fi de 40%. Este o creștere care nu pune în pericol bugetul nici pentru acest an, nici pentru anii viitori, poate 2-3 puncte procentuale în plus față de ceea ce vine la Ministerul de Finanțe. Va fi 10% de la 1 septembrie, se discută de o eșalonare”, a spus Cîțu.